In domeniul afacerilor, dreptul comercial, asa cum il vom denumi in continuare desi in prezent este reglementat in parte in sfera civilului, are o desosebita insemnatate, in sensul ca aceasta ramura cuprinde un set de norme civile si comerciale indispensabile pentru activitatile in care sunt implicati comerciantii denumiti profesionisti, conform noului Cod Civil in vigoare.


Notiunea de profesionist este prevazuta de art. 3 Cod civil care isi produce efectele juridice din data de 1 octombrie 2011 si include categoriile de comerciant, inteprinzator operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.


Dreptul comercial este deci deosebit de important pentru orice profesionist in domeniu, nu numai prin asigurarea unui cadru legal al activitatilor pe care le desfasoara dar si pentru siguranta si efectele rezultate in practica ale actelor juridice pe care profesionistul le perfecteaza in activitatea sa. Acesta trebuie sa stie care sunt tipurile de societati comerciale care il avantajeaza, ce drepturi si obligatii are in calitate de asociat si administrator , cum sa incheie in avantajul sau un act juridic pentru a se proteja de eventuale litigii ,cum sa verifice un act inmanat de un partener de afaceri, ce trebuie sa faca cand partenerul sau clientul nesocoteste un contract si plus multe altele dintre asemenea operatiuni juridice referitoare la afaceri.


In lumina noului Cod civil s-au adus o serie de schimbari juridice importante in activitatea comerciantului profesionist. In primul rand s-a introdus notiunea de negociere in cadrul unui contract prin care partile se pot pune de acord asupra elementelor esentiale ale contractului si acesta se considera incheiat chiar daca se lasa elemente secundare pentru a fi convenite ulterior de parti sau pentru a fi determinate de catre o alta persoana.
Instanta poate interveni si completa un contract numai privitor la elemente secundare, dupa natura acestuia, intentia partilor sau imprejurarile in care a fost incheiat. S-au produs schimbari in ce priveste incheierea contractelor la distanta prin sistemul cerere - oferta ,in ce priveste raspunderea contractuala prin introducerea in premiera a institutiei repararii unui prejudiciu nepatrimonial, in ce priveste cauzele exoneratoare de raspundere precum si prin introducerea si reglementarea unor noi contracte cum ar fi cel de administrare a bunurilor altuia sau fiducie.

 

consulta

 

 

 

IN CE CONSTAU SERVICIILE NOASTRE

 

Cabinetul nostru de avocat va ofera in domeniul dreptului comercial, consultatii juridice de natura a va lamuri care este temeiul de drept al problemelor cu care va confruntati si care sunt solutiile cele mai viabile de la caz la caz , asistenta in cadrul negocierii sau inaintea perfectarii unei conventii contractulale, menita sa va protejeze drepturile si sa fie avantajoasa pentru dumnevoastra din punct de vedere juridic ,redactare contracte comerciale, consulatii fiscale prin care sa incercam sa va diminuam pe cat posibil cuantumul taxelor si impozitelor pe care trebuie sa le platiti statului precum si reprezentare juridica , dupa caz in cadrul procedurii de mediere sau in instanta ori organe arbitrare. in eventualitatea unui iminent litigiu.


De asemenea, redactam cu profesionalism opinii legale - due dilligence - prin efectuarea unui studiu amanuntit al legislatiei aplicabile spetei dumneavoastra, dupa caz a actelor si documentelor predate in acest scop. Acest fel de serviciu presupune la inceput o consultatie juridica insa raspunsul se va da la modul complet detaliat, numai in scris , prezentand cadrul legislativ, solutiile posibile, riscurile la care va puteti expune precum si concluziile noastre. Acest tip de document poate fi folosit pentru manageri in scopul luarii unei decizii de afaceri, asigurand cadrul legal.
Se poate folosi cu succes si in cadrul achizitionarii unei societati comerciale sau pentru operatiuni de fuziune ori divizare.

 

In materia societatilor comerciale va oferim servicii de infiintare si inregistrare a acestora la institutiile abilitate, in functie de tipul de societate ales de client. In cadrul acestei proceduri de lucru va invitam la o consultatie pentru a va explica pe larg dumneavoastra si asociatiilor dumneavoastra, care sunt drepturile si obligatiile pe care vi le asumati prin actul constitutiv sau statut, ce capital social trebuie investit, conditii privind sediul social, privind, procedura de vot pe care o adoptati ( exemplu in cadrul societatilor comerciale cu raspundere limitata exista regula dublei majoritati de la care se poate deroga), cum va puteti retrage din societate si ce drepturi patrimoniale aveti,cum puteti exclude un asociat fraudulos, ce tip raspundere va fi stabilita pentru administratorul societatii ,in ce conditii se poate dizolva si lichida societatea , cum puteti exclude un bun de la masa patrimoniala in cazul lichidarii si alte asemenea elemente. Numai dupa ce stabilim toate aceste lucruri vom trece la procedura infiintarii cu respectarea regulilor ce guverneaza acest aspect.


Este un lucru deosebit de important pe care o parte din persoanele care se ocupa cu infiintarea societatilor comerciale nu il iau in calcul si incheie acte constitutive sablon ,desi pot exista efecte nocive pe viitor pentru asociati.


De asemenea, ne ocupam si cu probleme ce implica modificarea actului constitutiv social cum ar fi : cesiuni de parti sociale, modificari capital social, introducerea de noi obiecte de activitate, deschiderea unor puncte de lucru, de sucursale, revocarea reprezenatilor legali ai societati sau numirea altora noi, transformarea societatii intr-o alta forma juridica , schimbarea sediului social , infiintarea de sedii sociale secundare care nu au statut de sucursale etc.

 

consulta

 

 

Ce tip de contract comercial este mai avantajos in priviinta formei de incheiere, din punct de vedere al probatiunii?

Ce pot face daca partea cu care am incheiat un contract comercial avand ca obiect general prestarea unei obligatii de a face sau de a da, exceptand obligatiile care au ca obiect o suma de bani, nu isi executa obligatia contractuala asumata, o executa necorespunzator sau cu intarziere?

Ce prejudiciu puteti solicita ?

Ce masuri putem lua in calitate de creditori, in cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatia de plata a unei sume de bani ?

Care sunt cele mai avantajoase proceduri de recuperare a unei creante banesti?

Ce trebuie sa stim despre penalitati si avantajul acestora intr-un contract comercial ?

Care sunt avantajele perfectarii unei tranzactii pentru a stinge un conflict aparut intre partile contractante?

 

Ce fel de tipuri de societati exista in legislatia noastra ?

Ce tip de societate este cel mai des folosit in practica comerciala ?

Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand inchieiati un contract de societate?

Ce obligatii si drepturi principale are asociatul in cadrul unei societati cu raspundere limitata?

Ce actiuni se pot inteprinde impotriva administratorului fraudulos si necompetent?

Cum pot cesiona partile sociale detinute unei terte persoane in cazul in care ceilalti asociati nu sunt

de acord ?

Cum pot dizolva si lichida cel mai simplu o societate cu raspundere limitata?

 

 

 

consulta