Care este termenul de acceptare al succesiunii in lumina noului Cod civil?

 

Conform Codului civil in vigoare dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii succesiunii. Amintim ca din punct de vedere legal (a nu se confunda cu procedura notariala) mostenirea se deschide din ziua decesului autorului, in speta a defunctului.


Daca in acest termen ati fost citati in conditiile legii si nu ati dat curs procedurii, perfectand acceptarea expresa a mostenirii, sunteti prezumati pana la proba contrara ca fiind renuntatori de succesiune.
Exista insa si solutia acceptarii tacite, prin care succesibilul face un act sau un fapt pe care nu il putea face decat in calitate de mostenitor. Doctrina si jurisprudenta au destule exemple in acest sens.

consulta

 

Cum trebuie sa procedati cand o persoana va cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita?

Daca un angajat al unei persoane juridice va cauzeaza un prejudiciu puteti chema in judecata persoana juridica, stiut fiind faptul ca aceasta dispune de active mai mari pentru acoperirea daunelor suferite?

Ce se intelege prin malpraxis medical si cum poate fi tras la raspundere medicul incompetent care produce in exercitiul atributiilor sale, pagube privind sanatatea unei persoane prin actiune sau inactiune?

Ce trebuie sa aveti in vedere cand semnati un contract civil?

Sunt obligat sa deschid o succesiune prin notariat sau ma pot adresa direct instantei de judecata?

Daca sunt mostenitor legal sau testamentar pot cere partajul succesoral indiferent de pozitia celorlalti comostenitori?

Care este procedura deschiderii succesiunii si a partajarii masei succesorale, prin instanta?

Ce trebuie sa aveti in vedere din punct de vedere juridic atunci cand achizitionati un imobil?

Ce probleme va poate pune banca creditoare in cazul in care recurgeti la un credit ipotecar?

Cum este mai bine sa incheiati antecontractul de vanzare - cumparare, sub semnatura privata parafata pe conventia sablon predata de agentia imobiliara, in forma autentica la notar sau este recomandat ca mai intai sa va adresati unui avocat?

Cand isi produce efectele juridice un contract de vanzare - cumparare a unui imobil, in lumina noului Cod Civil?

 

consulta