Ce trebuie sa aveti in vedere din punct de vedere juridic atunci cand achizitionati un imobil?

 

In primul rand daca aveti si cel mai mic dubiu cu privire la vanzator, trebuie verificata identitatea acestuia putand fi solicitate informatii despre acesta persoana, de la agentia imobiliara intermediatoare, de la administratia condominiului sau eventual chiar de la vecinii de langa imobilul ce face obiectul vanzarii. Acest lucru este foarte important deoarece au fost constatate de catre organele abilitate multe escrocherii domeniul imobiliar.


Apoi se vor verifica cu atenţie actele de proprietate ale vânzătorului precum si ale celor de la care a dobandit bunul (prin cumparare, mostenire, donatie) etc. Ca exemplu daca vanzatorul a dobandit bunul prin contract de donatie, se va verifica si actul de proprietate al donatorului.


In cadrul acestei proceduri solicitati neaparat si un extras de carte funciara de la proprietar pentru a vedea daca nu cumva imobilul este gravat cu sarcini care ar putea pune probleme cumpararii, cum ar fi: ipoteca, interdictia de vanzare, starea de indiviziune, notarea potrivit careia imobilul se afla in litigiu, etc. Abia dupa ce ati parcurs cele aratate mai sus puteti semna un antecontract de vanzare - cumparare daca este cazul.

consulta

Cum trebuie sa procedati cand o persoana va cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita?

Daca un angajat al unei persoane juridice va cauzeaza un prejudiciu puteti chema in judecata persoana juridica, stiut fiind faptul ca aceasta dispune de active mai mari pentru acoperirea daunelor suferite?

Ce se intelege prin malpraxis medical si cum poate fi tras la raspundere medicul incompetent care produce in exercitiul atributiilor sale, pagube privind sanatatea unei persoane prin actiune sau inactiune?

Ce trebuie sa aveti in vedere cand semnati un contract civil?

Sunt obligat sa deschid o succesiune prin notariat sau ma pot adresa direct instantei de judecata?

Care este termenul de acceptare al succesiunii in lumina noului Cod civil?

Daca sunt mostenitor legal sau testamentar pot cere partajul succesoral indiferent de pozitia celorlalti comostenitori?

Care este procedura deschiderii succesiunii si a partajarii masei succesorale, prin instanta?

Ce probleme va poate pune banca creditoare in cazul in care recurgeti la un credit ipotecar?

Cum este mai bine sa incheiati antecontractul de vanzare - cumparare, sub semnatura privata parafata pe conventia sablon predata de agentia imobiliara, in forma autentica la notar sau este recomandat ca mai intai sa va adresati unui avocat?

Cand isi produce efectele juridice un contract de vanzare - cumparare a unui imobil, in lumina noului Cod Civil?

 

consulta