Cand isi produce efectele juridice un contract de vanzare - cumparare a unui imobil, in lumina noului Cod Civil?

 

Spre deosebire de vechiul Cod civil cand un contract se incheia in forma autentica notariala, avand efecte fata de parti, inscrierea in Cartea funciara fiind necesara doar pentru publicitate fata de terti, noul Cod aduce o modificare importanta in acest sens. Astfel contractul se incheie ca si pana acum in forma autentica insa in prezent, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse in Cartea funciara se dobandesc atat intre parti cat si fata de terti, numai prin inscrierea acestora pe baza actului sau faptului care a justificat inscrierea (art.885 Cod civil), deci nu este necesar doar perfectarea contractului de vanzare pentru ca acesta sa isi produca efectele juridice scontate.


Legea 71/2011 la art. 56 prevede insa ca:"dispozitiile din Codul civil se aplica numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ teritoriala si deschiderea la cerere sau din oficiu a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare. Pana la data respectiva, inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale, pe baza actelor prin care s-au transmis, constituit ori modificat in mod valabil, se face numai in scop de opozabilitate fata de terti".

 

Si in cadrul sectiunii "Contracte speciale " existenta in Codul civil, art.1676 ne trimite la dispozitiile privitoare la Cartea funciara, in materie de vanzare de imobile, cu referire la stramutarea proprietatii de la vanzator la cumparator.

consulta

Cum trebuie sa procedati cand o persoana va cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita?

Daca un angajat al unei persoane juridice va cauzeaza un prejudiciu puteti chema in judecata persoana juridica, stiut fiind faptul ca aceasta dispune de active mai mari pentru acoperirea daunelor suferite?

Ce se intelege prin malpraxis medical si cum poate fi tras la raspundere medicul incompetent care produce in exercitiul atributiilor sale, pagube privind sanatatea unei persoane prin actiune sau inactiune?

Ce trebuie sa aveti in vedere cand semnati un contract civil?

Sunt obligat sa deschid o succesiune prin notariat sau ma pot adresa direct instantei de judecata?

Care este termenul de acceptare al succesiunii in lumina noului Cod civil?

Daca sunt mostenitor legal sau testamentar pot cere partajul succesoral indiferent de pozitia celorlalti comostenitori?

Care este procedura deschiderii succesiunii si a partajarii masei succesorale, prin instanta?

Ce trebuie sa aveti in vedere din punct de vedere juridic atunci cand achizitionati un imobil?

Ce probleme va poate pune banca creditoare in cazul in care recurgeti la un credit ipotecar?

Cum este mai bine sa incheiati antecontractul de vanzare - cumparare, sub semnatura privata parafata pe conventia sablon predata de agentia imobiliara, in forma autentica la notar sau este recomandat ca mai intai sa va adresati unui avocat?

 

consulta