Cum trebuie sa procedati cand o persoana va cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita?

 

Incepem prin a arata cuprinsul dispozitiilor art. 1358 Cod civil care prevad faptul ca: "orice persoana care cauzeza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita este obligat sa il repare". Prin fapta ilicita se intelege nesocotirea unor norme de drept sau reguli de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impun si care aduce atingere, prin actiune sau inactiune, drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane.


Aceasta poate tine de domeniul civilului prin nesocotirea unor norme de drept, care duc la cauzarea unui prejudiciu sau de domeniul penalului, atunci cand fapta poate fi catalogata ca infractiune. (loviri, insulte, calomnii, accidente auto) etc.


Ce trebuie sa stiti este ca atunci cand prejudiciul s-a produs si are drept cauza o fapta ilicita, aveti dreptul la repararea integrala a acestuia. Cu titlu de exemplu in cazul unui accident, puteti beneficia de cheltuieli de spitalizare, cheltuieli efectuate pentru recuperarea fizica si psihica precum si de cuantumul banesc al nerealizarii sau realizarii partiale a venitului in munca pe care l-ati fi putut realiza in conditii normale.


Pe langa toate acestea, Codul nostru civil reglementeaza si repararea unui prejudiciu nepatrimonial (moral) care consta in acordarea de daune morale celui aflat in suferinta. Avantajul in cazul daunelor morale se exprima prin faptul ca acestea, atunci cand se solicita sunt scutite de taxe judiciare de timbru, indiferent de cuantumul cerut.


Raspunderea pentru prejudiciul cauzat in cazul faptei ilicite nu este antrenata intotdeauna in mod direct, vizand autorul faptei si exista in legea noastra civila si raspunderea delictuala pentru fapta unor alte persoane, pentru care subiectul in cauza va raspunde. Astfel exista raspunderea pentru prejudicii cauzate de minori pentru care pot fi chemati sa le repare parintii sau cei ce au atributii de supraveghere a acestora (invatatori, profesori), raspunderea comitentilor pentru fapta prepusilor lor (persoanele juridice fata de angajati) in baza unui raport de prepusienie, bazat pe subordonare, si supraveghere, precum si raspunderea cauzata de animale aflate in paza juridica a unei persoane sau cea pentru lucruri in general.

 consulta

Daca un angajat al unei persoane juridice va cauzeaza un prejudiciu puteti chema in judecata persoana juridica, stiut fiind faptul ca aceasta dispune de active mai mari pentru acoperirea daunelor suferite?

Ce se intelege prin malpraxis medical si cum poate fi tras la raspundere medicul incompetent care produce in exercitiul atributiilor sale, pagube privind sanatatea unei persoane prin actiune sau inactiune?

Ce trebuie sa aveti in vedere cand semnati un contract civil?

Sunt obligat sa deschid o succesiune prin notariat sau ma pot adresa direct instantei de judecata?

Care este termenul de acceptare al succesiunii in lumina noului Cod civil?

Daca sunt mostenitor legal sau testamentar pot cere partajul succesoral indiferent de pozitia celorlalti comostenitori?

Care este procedura deschiderii succesiunii si a partajarii masei succesorale, prin instanta?

Ce trebuie sa aveti in vedere din punct de vedere juridic atunci cand achizitionati un imobil?

Ce probleme va poate pune banca creditoare in cazul in care recurgeti la un credit ipotecar?

Cum este mai bine sa incheiati antecontractul de vanzare - cumparare, sub semnatura privata parafata pe conventia sablon predata de agentia imobiliara, in forma autentica la notar sau este recomandat ca mai intai sa va adresati unui avocat?

Cand isi produce efectele juridice un contract de vanzare - cumparare a unui imobil, in lumina noului Cod Civil?

 

 

consulta