Ce se intelege prin malpraxis medical si cum poate fi tras la raspundere medicul incompetent care produce in exercitiul atributiilor sale, pagube privind sanatatea unei persoane prin actiune sau inactiune?

 

Malpraxisul medical poate fi definit ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice, dupa caz. Deci acesta per genere presupune tot o fapta ilicita a savarsita de o persoana care are calitatea de medic si care cauzeaza un prejudiciu pacientilor aflati in ingrijire sau care au nevoie iminenta de asistenta medicala, prejudiciu adus printr-o actiune sau inactiune ce pun in pericol sanatatea persoanei sau care au ca urmare vatamarea sau chiar moartea acesteia.


Medicul va fi tras la raspundere in baza art.1357 si urm Cod civil, precum si in baza legilor speciale ce guverneaza profesia de medic. Acesta va suporta plata integrala a prejudiciului, deci puteti solicita daune materiale si morale. Poate fi chemata in judecata si societatea asiguratoare la care medicul a incheiat o polita de asigurare pentru raspundere civila si chiar unitatea spitaliceasca in calitate de comitent.


In Romania au loc destul de des astfel de fapte cauzate de medici incompetenti, care nu pot fi lasate nesanctionate si pentru acest motiv va stam la dispozitie cu experienta noastra ori de cate ori va intalniti cu un asemenea caz.

consulta

Cum trebuie sa procedati cand o persoana va cauzeaza un prejudiciu printr-o fapta ilicita?

Daca un angajat al unei persoane juridice va cauzeaza un prejudiciu puteti chema in judecata persoana juridica, stiut fiind faptul ca aceasta dispune de active mai mari pentru acoperirea daunelor suferite?

Ce trebuie sa aveti in vedere cand semnati un contract civil?

Sunt obligat sa deschid o succesiune prin notariat sau ma pot adresa direct instantei de judecata?

Care este termenul de acceptare al succesiunii in lumina noului Cod civil?

Daca sunt mostenitor legal sau testamentar pot cere partajul succesoral indiferent de pozitia celorlalti comostenitori?

Care este procedura deschiderii succesiunii si a partajarii masei succesorale, prin instanta?

Ce trebuie sa aveti in vedere din punct de vedere juridic atunci cand achizitionati un imobil?

Ce probleme va poate pune banca creditoare in cazul in care recurgeti la un credit ipotecar?

Cum este mai bine sa incheiati antecontractul de vanzare - cumparare, sub semnatura privata parafata pe conventia sablon predata de agentia imobiliara, in forma autentica la notar sau este recomandat ca mai intai sa va adresati unui avocat?

Cand isi produce efectele juridice un contract de vanzare - cumparare a unui imobil, in lumina noului Cod Civil?

 

consulta