Ce forme de divort exista in prezent in legislatia noastra?

 

Divotul prin acord .
Cea mai simpla forma este divortul prin acord care se intenteaza la instanta de judecata de la ultima locuinta comuna a sotilor , la notar sau la ofiterul de stare civila, acestea din urma fiind proceduri administrative. La instanta va puteti adresa in mod direct indiferent cat timp a durat casnicia,  daca aveti sau nu copii minori  dar si in cazul in care ofiterul de stare civila sau notarul respinge cererea adresata ca inadmisibila.


In cazul in care sotii convin  asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort , exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort , modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu copii si stabilirea contributiei la cheltuilelile de crestere si intretinere a minorilor , ei se pot adresa notarului public pentru a constata divortul si in cazul in care exista copii nascuti din casatorie din afara  casatoriei sau adoptati. Cererea se depune la notarul public sau ofiterul de stare civila de la locul in care s-a incheiat casatoria sau de la ultima locuinta comuna a sotilor.


Divortul din culpa pentru motive temeinice, cel cauzat de starea de sanatate a sotului reclamant care face imposibila continuarea casatoriei si cel care se intenteaza la cererea unuia dintre soti dupa o separare in fapt ce a durat cel putin 2 ani.


Motivele temeinice de divort nu sunt enumerate de legiuitor insa  acestea sunt descrise de jurisprudenta . Ele pot consta in :infidelitatea unuia dintre soti , neintelegerile,  certurile care fac imposibila continuarea casatoriei,  parasirea domiciliului conjugal , violente etc.


Este posibil ca unul dintre soti sa nu fie de acord cu desfacerea casatoriei astfel acesta poate invoca prin intampinare faptul ca nu are nici o vina in destramarea relatiilor de familie  iar sotul reclamant nu poate invoca propria culpa ca motiv de divort asa cum pe buna dreptate jurisprudenta a hotarat.

 

consulta

 

 

De ce este nevoie de un avocat in cazul divortului ?

De ce noi?

Ce forme de divort exista in prezent in legislatia noastra?

Are dreptul sotul nevinovat de divort la o prestatie compensatorie?

Care vor fi relatiile intre parinti si copii ca efect al divortului?

La cine va locui minorul dupa divort?

Care este obligatia  de intretinere a minorului dupa divort si cum se exercita?

Relatiile  patrimoniale dintre soti dupa divort. Pot  schimba sotii regimul matrimonial al bunurilor comune existent si in cazul casatoriilor in fiinta la data aplicarii noului Cod Civil?