Care este obligatia  de intretinere a minorului dupa divort si cum se exercita?


Instanta de tutela prin hotararea de divort stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere , educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.


Intretinerea se acorda in functie de mijloacele celui ce o presteaza si nevoia celui ce o primeste si se poate schimba ori de cate ori aceste elemente variaza. Parintele care  are sau nu dreptul autoritatii parintesti dar nu locuieste cu minorul  este obligat sa presteze intretinere minorului pe perioada minoritatii sau daca se afla in continuarea studiilor   pana la varsta de 26 de ani.


Ca elemente de noutate  privind obligatia de intretinere prezentam succint urmatoarele situatii:minorul ca sa beneficieze de intretinere trebuie sa se afle in nevoie (in majoritatea cazurilor se prezuma), sa nu se poata intretine din munca sa chiar daca ar avea bunuri,  sa nu se faca vinovat de fapte grave contrare legii sau bunelor moravuri fata de prestatorul intretinerii iar obligatia de intretinere trebuie executata in principal in natura prin asigurarea celor necesare traiului precum si  a cheltuililor in raport cu nevoile minorului.


Totusi, consideram ca prestatiile in bani desi prezentate in mod  subsidiar au intaietate in practica. In general sotii dupa divort nu se inteleg iar cuantificarea prestatiei in natura a intretinerii cu greu poate fi stabilita. De altfel si noul Cod civil stabileste cuantumul  banesc al intretinerii :1/4 din veniturile nete din munca pentru un copil , 1/3 pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

 

consulta

 

 

De ce este nevoie de un avocat in cazul divortului ?

De ce noi?

Ce forme de divort exista in prezent in legislatia noastra?

Are dreptul sotul nevinovat de divort la o prestatie compensatorie?

Care vor fi relatiile intre parinti si copii ca efect al divortului?

La cine va locui minorul dupa divort?

Care este obligatia  de intretinere a minorului dupa divort si cum se exercita?

Relatiile  patrimoniale dintre soti dupa divort. Pot  schimba sotii regimul matrimonial al bunurilor comune existent si in cazul casatoriilor in fiinta la data aplicarii noului Cod Civil?