Relatiile  patrimoniale dintre soti dupa divort. Pot  schimba sotii regimul matrimonial al bunurilor comune existent si in cazul casatoriilor in fiinta la data aplicarii noului Cod Civil?


Ne  propunem sa vorbim despre conventiile matrimoniale care se incheie intre soti si deroga de la comitatea legala existenta. Regimul comunitatiilor conventionale se aplica casatoriilor incheiate dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil cu exceptia  modificarii  prin conventie a regimului legal al bunurilor proprii si comune care se aplica si casatoriilor in fiinta la data intrarii in vigoare a noului Cod Civil.


Deci soti pot sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu respectarea conditiilor prevazute de lege privind incheirea conventiilor matrimoniale. Acestea sunt de doua feluri : regimul separatiei de bunuri prin care fiecare dintre soti este proprietar asupra bunurilor dobandite inainte de casatorie precum si a bunurilor dobandite dupa aceasta data in nume propriu si regimul comunitatii conventionale care are  ca obiect dupa caz includerea in comunitate a bunurilor proprii dobandite, a datoriilor proprii, restrangerea comunitatii la bunuri determinate etc.
In cadrul comunitatii legale - cea mai des practicata - sunt bunuri comune cele dobandite dupa incheierea casatoriei excluzand bunurile proprii enumerate de lege.


Ele se impart dupa contributia fiecarui sot la comunitatea matrimoniala stabilita in functie de venitul in munca al acestora . Pana la proba contrarie se prezuma  o contributie  egala.Se vor "extrage" bunurile proprii si se va proceda la regularizarea datoriilor apoi se impart bunurile comune.

 

consulta

 

 

De ce este nevoie de un avocat in cazul divortului ?

De ce noi?

Ce forme de divort exista in prezent in legislatia noastra?

Are dreptul sotul nevinovat de divort la o prestatie compensatorie?

Care vor fi relatiile intre parinti si copii ca efect al divortului?

La cine va locui minorul dupa divort?

Care este obligatia  de intretinere a minorului dupa divort si cum se exercita?

Relatiile  patrimoniale dintre soti dupa divort. Pot  schimba sotii regimul matrimonial al bunurilor comune existent si in cazul casatoriilor in fiinta la data aplicarii noului Cod Civil?